The „Foodprint” as Focal Point of Youth Work

The „Foodprint” as Focal Point of Youth Work

Cały wyjazd podzielono na dwie główne części, przez pierwsze cztery dni uczestnicy brali udział w zajęciach, aktywnościach przygotowanych przez organizację goszczącą: wprowadzenie w tematykę śladu środowiskowego, omówienie czynników odpowiadających za zmiany klimatu, wyjazd do Bremerhaven – The Climate House – w którym mogliśmy doświadczyć klimatu (temperatura, wilgotność, roślinność, zapachy) panującego na różnych szerokościach geograficznych. The Climat House to miejsce w którym odwiedzający mogą przeżyć ‚podróż’ wzdłuż południka 8 – rozpoczynając od Niemiec poprzez między innymi Szwajcarię, Samoa, Kamerun aż po mroźną Antarktydę. Jedna część wystawy dotyczyła również zmian klimatu. Odwiedzający zapoznali się z problemami, z którymi na co dzień borykają się mieszkańcy prezentowanych miejsc oraz z realnymi zagrożeniami, które zmienią ich życie w niedalekiej przyszłości. W trakcie tych pierwszych czterech dni zapoznawaliśmy się z różnymi technikami pracy z młodzieżą – gry, debaty, burze mózgów, energizer’y, praca w grupach, prezentacja. W trakcie kolejnych 4 dni, grafik zajęć został wypełniony aktywnościami, które wspólnie wybraliśmy z przygotowanych uprzednio propozycji uczestników. Podzieliliśmy się zadaniami. Każdy z uczestników zgłaszał swoją chęć do przygotowania danej aktywności. Zorganizowaliśmy również, zgodnie z sugestią organizatora Open Space – warsztaty przygotowane przez uczestników. Kilka aktywności odbywało się równolegle, każdy z uczestników mógł zdecydować, która z propozycji jest dla niego ciekawsza i to w niej uczestniczył. Wybraliśmy się również do lokalnego stowarzyszenia, prowadzącego ‚sklep’ z warzywami, owocami oraz innymi produktami pochodzącymi ze sprawdzonych źródeł, głównie od lokalnych dostawców.

Relacja Agaty

Gahrlstedt, Osterholz-Scharmbeck, 4-13 December 2018

No Comments

Post A Comment